De adviseur als wereldverbeteraar of activist?

Anna Maria Donnina

De adviseur als wereldverbeteraar is het Ooa thema van het jaar.
Hadden wij, toen we dit thema begin 2020 bedachten, kunnen weten hoe actueel dit in de eerste maand van 2021 al meteen zou zijn? Als je de kranten bekijkt is er aan activisme in ieder geval geen gebrek zou ik zo zeggen: De bestorming van het Capitool en het daaruit voortvloeiende impeachment proces dat morgen start, de val ons eigen kabinet als gevolg van een toeslagenschandaal, de invoering van de avondklok als gevolg van nieuwe Covid-19 varianten en alle rellen die daarmee gemoeid gingen, de demonstraties in Rusland voor de vrijlating van Aleksej Navalny…. Gelukkig konden we dat niet voorzien. Het zijn vormen van activisme waar ik mij, als veranderkundig adviseur, eindeloos in blijf verdiepen en uren bij kan weg mijmeren. Wat maakt toch dat mensen doen wat ze doen?

Wat we als bestuur ook niet voorzagen, maar wel hoopten is dat jullie zo enthousiast zouden meedoen aan de nieuwe ontwikkelingen binnen de vereniging. En ook dat is in de eerste maand van het jaar al gelukt en gaat hopelijk de komende maanden nog veel verder.

Het begon tijdens de Ernst Hijmanslezing, die voor het eerst in de geschiedenis online georganiseerd is. Ondanks deze nieuwe vorm deden er een recordaantal deelnemers aan mee. Hans Vermaak nam ons tijdens lezing mee in de dilemma’s die we als adviseur tegenkomen en het belang van werken aan het werkelijke probleem en niet het symptoom. Een zeer inspirerend en leerzaam verhaal dat zeker de moeite waard is om nog eens terug te kijken. Hoe activistisch ben jij eigenlijk naar jouw opdrachtgevers?

Inmiddels beginnen ook de eerste pods te ontstaan. Het woord pod is een nieuwe term binnen de vereniging, die tijdens de laatste ALV geïntroduceerd is. Het zijn groepjes leden die zich, in een tijdelijke samenstelling, gedurende een bepaalde periode, bezighouden met actuele onderwerpen in het vak en hierin samen ontwikkelen. Deze eerste pods organiseren zich nu rondom de top 10 genomineerde titels voor Ooa boek van het jaar 2021. Een Leespod is in dit geval een onlinebijeenkomst van 2 uur waarin één boek uit de top 10 centraal staat en besproken wordt. De pods worden op verschillende momenten georganiseerd en begeleid door verschillende leden, dus als je niet kunt kiezen en aan meerdere mee wilt doen dan kan dat zeker.
Tijdens het boek&festival (20 april a.s.) worden de verschillende boeken uitgebreid besproken en wordt ook de winnaar bekend gemaakt. Dit keer organiseren we dit evenement in samenwerking met Sioo, helemaal online.
Aan mij de eer om de pod rond het boek Onmacht in samenleving en organisaties van Leike van Oss en Jaap van ’t Hek te begeleiden. Toepasselijke titel he? Dus ik kruip de komende (koude!) avonden naast de openhaard om te lezen en te mijmeren. En jij?

P.s. Ook andere events worden dit jaar geheel of gedeeltelijk in nieuwe jasjes gestoken. We hopen natuurlijk dat hieruit (maar ook spontaan) interessante nieuwe pods ontstaan. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de inspiratiedag op 19 maart a.s.. Zit jij in de eerste intervisiepod? Wil jij graag een pod starten rond een bepaald thema of bepaalde vraag? Meld je dan gerust via het secretariaat als we je hierbij kunnen helpen.

En kijk vooral ook even op de site van Sioo om meer te lezen over de genomineerde boeken en de leespods waar je aan deel kunt nemen! https://www.sioo.nl/actueel/nieuws/ooa-sioo-organiseren-boek-van-het-jaar-2021-online-boekfestival-en-leespods/

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen