Sterrenmethodiek

Sterrenmethodiek

‘Een speelse methodiek ontwikkeld door de Wetenschappelijke Raad’

‘Jouw plek tussen de sterren’ is een speelse methodiek om – samen met andere adviseurs – je professionele kader te onderzoeken én te verbreden. De grondlegger van deze methodiek is de Wetenschappelijke Raad.

Specialisten en strategen op alle denkbare aspecten van organiseren en veranderen hebben meegewerkt aan de atlas van adviesconcepten. Om het voor iedereen toegankelijk te maken hebben we hiervoor een website (bètaversie) ontwikkeld die je door de sterrenmethodiek heen leidt en je ondersteunt, als je met een groep aan de slag gaat. Verder vind je tips voor de begeleider en links  naar meer achtergrondmateriaal.

‘De methodiek is leuk en leerzaam maar ook spannend en ongemakkelijk tegelijkertijd. Iedereen wint, het is geen kennistest! Het is juist heel waardevol als je iets nog niet kent. Kunst is er zo onbevangen mogelijk in te gaan, en zoveel mogelijk ontdekkingen te doen.’

Hoe is de methodiek ontstaan en wat
kunnen we er nu eigenlijk mee?

We hebben het gevraagd aan Paul Kloosterboer! Paul is lid van de WR (Wetenschappelijke Raad), actief lid van de Ooa, docent, schrijver van diverse boeken en publicaties, podcastmaker en sinds 2012 zelfstandig adviseur en coach. ‘In 2018 vergaderden we met de WR tijdens een Ooa-filmfestival. Het ging over het updaten van de de BoKS (Body/Basics of Knowledge en Skills) van de Ooa.’ Dat is overigens nog steeds een actueel thema in onze vereniging. ‘In de wandelgangen ontstond toen het idee dat we naast een BoKS iets nodig hebben om onze eigen unieke positionering in de advieskosmos kunnen bepalen’. Sindsdien is al brainstormend en knutselend in de WR een methodiek ontwikkeld. De methodiek heeft in de aanloop verschillende namen gekend: het vignettenspel of sterrenspel. Maar uiteindelijk heeft het de naam gekregen: ‘Jouw plek tussen de sterren’.

Het versterkt je eigen beroepsidentiteit.
Het verrijkt je!

Door je als professional in de speelse methodiek te begeven word je bewuster van de diversiteit aan modellen en concepten waarmee in ons vak gewerkt kan worden. De modellen hoef je niet allemaal te kennen maar het helpt wel er weet van te hebben. Door hier speels mee om te gaan scherp je ook je eigen positionering aan. In een pitch van Paul van een klein kwartier kun je meer te weten komen over de werkwijze van de methodiek. Daarnaast is er een uitgebreid videocollege waarin Paul ingaat over de wijsheid van het lichaam, de lijfelijke resonantie die als informatiebron in het spel ook mee doet.

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen