In gesprek met Floor Janssen over intervisie

“HR zit in mijn DNA”

Na haar studie Personeel en Arbeid is ze verschillende verbredingen op het gebied van HR- en bedrijfskunde gaan doen aan Nyenrode Business Universiteit. Haar loopbaan begon ze als trainee bij de Nederlandse Spoorwegen. In 2013 besloot ze bij haar vader in het bedrijf te gaan werken. We vroegen Floor Janssen, inmiddels mede-eigenaar van Janssen & Partners, wat haar triggerde om lid te worden van de Ooa en wat intervisie haar brengt in haar werk.
Floor vindt het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. ‘’HR zit in mijn DNA, ik heb altijd deze personeelshoek opgezocht. Toen ik bij mijn vader ging werken merkte ik dat klanten snel een oplossing voor hun probleem wilden. In tegenstelling tot bij grote organisaties maakte het hier niet zoveel uit of ik nou junior of senior was.”

“Klanten willen vooral verder geholpen worden.” Ze ging zich toen verbreden in andere vakgebieden. “Ik ben toen arbeidsrecht gaan doen, momenteel ben ik bezig met een studie psychologie en inmiddels ben ik ook mediator.” Juist met deze brede kennis kan ze haar klanten zo goed mogelijk adviseren en een maatoplossing bieden. “Dit maakt mijn werk ook erg afwisselend. De ene keer ben ik bezig met HR vraagstukken in combinatie met arbeidsrecht, het adviseren in functieprofielen of verzuimbegeleiding en een ander moment maak ik als interim adviseur HR beleid.”

Young Ooa
Floor is destijds lid geworden van de Ooa zodat ze kon refereren aan een kwaliteitskeurmerk. “Ik ben toen bij een Young Ooa bijeenkomst geweest. Het triggerde mij om hierheen te gaan, want we gingen samen schapen hoeden. Iets wat je niet zo snel doet maar een hele leuke ervaring is. Ze sprak toen andere jonge consultants. “Ik kreeg de vraag wanneer ik ging starten met intervisie. Toen ben ik in 2017 begonnen in het groepje van Inez Kohlmann en hier ben ik vandaag de dag nog steeds bij aangesloten.”

Levenservaring door Intervisie
Ze vindt vooral de samenstelling van het gezelschap heel prettig. “Het is echt een groep waarin je dingen kunt delen. De groep bestaat uit mensen met verschillende disciplines, buiten je eigen werkveld. Het is heel verhelderend om vanuit een andere blik zaken te bekijken.” Floor vertelt dat ze altijd met een casus werken. “We doen met onze groep meestal per keer een dubbele casus en eten gezamenlijk. Een mooie combinatie tussen werk en privé, want we hebben het ook gewoon gezellig samen.” De levenservaring en wijsheid die je opdoet vindt Floor een groot pluspunt van intervisie. “Ik heb ook vanuit mijn opleiding wel intervisie gedaan, daar moest je dan wat inbrengen om maar iets ingebracht te hebben. Tijdens de Ooa intervisie is dit anders, hier word je echt gedwongen naar het proces en je eigen handelen te kijken, wat kan je hierin anders doen?” Floor benadrukt dat bij veel intervisiebijeenkomsten structuur ook ontbreekt, dat ervaart ze bij de Ooa totaal niet. “In onze groep volgen we een methode, deze kiezen we samen en bereiden we voor. De facilitator is een belangrijke factor in het geheel.”

Klankbord, ook voor jonge adviseurs
De intervisiegroep is een mooi klankbord. “Vooral ook jonge adviseurs zou ik aanraden om intervisie te gaan doen en ervoor te zorgen dat je bij ervaren mensen wordt opgenomen. Je kunt hier zo ontzettend veel van leren. Juist die mix van verschillende mensen met verschillende ervaringen is heel waardevol.”
Als ze dan toch nog een advies mag geven: “Het zou mooi zijn als je de PE punten die je verzamelt door intervisie bij de Ooa ook kunt gebruiken voor andere organen (brancheverenigingen ed.). Ik loop hier enorm tegenaan omdat ik bij verschillende brancheverenigingen ben aangesloten door mijn verschillende disciplines. Het zou verschil kunnen maken als dit gebundeld kan worden.” Floor sluit ons gesprek af met de mooie woorden: “De Ooa biedt namelijk echt betere intervisie dan veel andere partijen.”

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen