In gesprek met Kars Schaap, Intervisiedeelnemer

Kars Schaap, organisatieadviseur en Intervisiedeelnemer bij de Ooa, woont samen met zijn vrouw Willemien en zoontje van bijna 1 op een prachtige plek aan de IJssel, dicht bij Zwolle. Hij is al vroeg begonnen met werken en heeft mede door de combinatie met een studie de stappen in zijn loopbaan gemaakt tot zelfstandig organisatieadviseur gericht op retail en food.

“Mijn carrière pad is best een beetje gek maar wel altijd gericht geweest op de Retail. Ik ben begonnen op de winkelvloer om vervolgens na een bedrijfsleidersfunctie uiteindelijk bij een advieskantoor terecht te komen.” Een jaar of drie geleden is Kars voor zichzelf begonnen, als organisatieadviseur in de retail en food. “Op dit moment werk ik als interim adviseur bij Coop supermarkten, welke gaat fuseren met Plus, in de rol van businesscontroller.”

Interesse in persoonlijke ontwikkeling
Na zijn studie Managementwetenschappen aan de Open Universiteit is Kars meteen lid geworden van de Ooa. “Ik ben toen direct gestart met Intervisie omdat ik het razend interessant vind maar ook omdat ik van mening ben dat dit gewoon onmisbaar is in mijn vak als adviseur. Ik zie mezelf als instrument binnen een organisatie en dit instrument heeft onderhoud nodig. Vragen als; wat zit er in mij, hoe zit ik zelf in de wedstrijd en wat zijn mijn verborgen gebreken, zie ik als een missie om te onderzoeken.” Kars vertelt dat hij daar door Intervisie meer zicht op krijgt en hiermee aan de slag kan. ‘’Ken je de Tempel van Delphi? De boodschap op deze tempel “ken u zelf” heb ik ter harte genomen. Ik ben mijn hele leven al geïnteresseerd geweest in persoonlijke ontwikkeling en Intervisie sluit hier mooi op aan. Vanuit deze interesse is Kars ook begonnen met een opleiding tot Sociaal therapeut. “Hier zit ook Intervisie in maar dan op een veel dieper niveau. Ik leer hier echt enorm veel over mezelf.”

Samen met een casus aan de slag
De interactie met en herkenning op het onderwerp bij vakgenoten is voor Kars ook een belangrijke motivatie om als CMC’er aan Intervisie te doen. “Ik had even een pauze ingelast maar merkte toch dat ik weer behoefte had aan Intervisie met vakgenoten. Inmiddels ben ik aangesloten bij een andere groep in de regio. Je merkt dat collega adviseurs tegen dezelfde soort problemen aanlopen. Je staat als adviseur aan de frontlinie en het vraagt veel van jezelf om te ontdekken: wat is van mij en wat van een ander om mijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Het liefste zou ik elke week met mijn Intervisiegroep bij elkaar komen want het is zo helpend.” De groep komt nu maandelijks bij elkaar, met elke keer een andere casusinbrenger. Deze bekijkt samen met de facilitator welke methodiek hier het best bij past en op basis hiervan gaan we samen de casus verder uitwerken.
“Om een voorbeeld te geven, en daarmee de waarde van Intervisie aan te geven, neem ik mijn eigen casus. Ik was als adviseur aan de slag in een familiebedrijf waarbij zoons het over gingen nemen van hun vader. Ik liep daar enorm vast, het lukte me niet meer en ik kreeg geen richting in het bedrijf. Het zat me zo hoog dat ik er bij wijze van spreken slapeloze nachten van had. Het is zo fijn dat de Intervisiegroep je helpt om antwoorden te vinden, ze geven geen advies maar laten jezelf uiteindelijk tot een oplossing komen. Uiteindelijk heeft me dit nieuwe inzichten gegeven zodat ik verder kon en richting had om deze opdracht goed voort te zetten.”

Meer inzicht in je handelen
Kars is ervan overtuigd dat als je niet met Intervisie bezig bent, je je vak ook niet serieus neemt. Om vervolgens meteen te benadrukken dat dit wellicht een  gedurfde uitspraak is. “Wat ik bedoel is dat er zoveel mis kan gaan in contact met klanten en relaties omdat je al snel vanuit je eigen perceptie aan het praten bent. Je werkt met overdracht en tegenoverdracht in die relaties en daar wordt het heel complex van. Doormiddel van Intervisie wordt dit uit elkaar getrokken. Je krijgt er meer zicht op, je wordt er effectiever van en het werkt veel prettiger samen met relaties.”

Intervisie bij de Ooa kietelt je om jezelf te ontwikkelen
Hij kan iedereen aanraden om lid te worden van de Ooa en om aan Intervisie te gaan doen. “Juist ook voor de jonge startende adviseur is het interessant want door het lidmaatschap bij de Orde leer je breder te kijken dan je eigen vakgebied. Het kietelt je om jezelf te ontwikkelen en maakt je sterker als adviseur.” Kars benadrukt dat iedereen blinde vlekken heeft, dingen die je niet ziet van jezelf maar waar je wel mee vastloopt. “Met Intervisie leer je ontdekken waarom je hierin vastloopt en hoe je hier iets mee kunt doen. En ook niet onbelangrijk; de Ooa is gewoon een leuke club mensen.

 

 

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen