Winnaar Ooa boek van het jaar verkiezing 2022 is Goed teamwerk van Karin Derksen

Ook dit jaar lag er voor de vakjury van de Orde van organisatiedeskundigen- en adviseurs weer een uitdagende klus om uit de bijna 100 verschenen vakboeken een top tien samen te stellen. Dinsdag 19 april jl. werd tijdens het Boek&Festival, dit keer gehouden in de Haagse Hogeschool, bekend gemaakt dat “Goed teamwerk” van Karin Derksen het winnende boek is.

Top 10 vakboeken
Het doel van de prijs van Boek van het jaar is het bevorderen van het lezen én schrijven van vakboeken, gezien vanuit de adviseur. Met behulp van de criteria; maatschappelijk relevant, oorspronkelijk, toepasbaar en toegankelijk wordt er door de vakjury, bestaande uit maar liefst 7 leden met verschillende achtergronden, een selectie gemaakt van 10 genomineerde boeken.
“Deze top 10 met boeken illustreert de bandbreedte van ons vak, dat zich steeds verder specialiseert.  We proberen elk jaar zoveel mogelijk “smaken” vertegenwoordigd te laten zijn want we hebben natuurlijk te maken met verschillende soorten startende of ervaren professionals”, aldus de jury.

Trends

De jury merkt dat er al een aantal jaren een verschuiving gaande is in de thematiek van de ingezonden boeken. Minder veranderkundige en meer organisatiekundige boeken. Wat vooral opvalt is dat hierbij de nadruk ligt op nieuw organiseren, op zoek naar andere vormen van organiseren en nieuwe paradigma’s. Daar waar het een aantal jaren geleden nog simpele boeken waren die in groten getale verschenen over dit onderwerp, wordt nu de complexiteit niet geschuwd.
Opvallend dit jaar was het grote aantal boeken waarin een emotie centraal stond. “Hele persoonlijke boeken waarin we de trend zien dat de persoon in een organisatie steeds centraler komt te staan,” aldus de jury.

Goed teamwerk; een toegankelijk, onderbouwd en praktisch boek
Over teamwerk wordt veel geschreven. Ook in het afgelopen jaar, want het is en blijft een actueel thema in organisaties. Door twee jaar lang online werken kwam mooi en goed werk leveren onder druk te staan. Dit boek gaat niet uit van teamwerk als hoogst haalbare en als doel op zich, maar als één van de manieren van organiseren om tot goed werk te komen. Karin Derksen heeft een toegankelijk en goed onderbouwd boek geschreven voor iedereen die met teamwerk te maken heeft. “Het boek is mooi vormgegeven en voorzien van handige hulpmiddelen. Erg verhelderend dat de auteur in een vlotte bondige stijl de belangrijkste zaken nog een keer op een rijtje zet, aanvult met eigen werk en onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek”, aldus de jury.

Winnaar bekend gemaakt tijdens het Boek&Festival
Dinsdag 19 april jl. werd de winnaar van het Ooa Boek van het jaar bekend gemaakt tijdens het Boek&Festival bij de Haagse Hogeschool in Den Haag. Dit jaar werd het evenement in samenwerking met Sioo weer live georganiseerd. De deelnemers konden workshops volgen over de verschillende genomineerde vakboeken en was er mogelijkheid om in gesprek te gaan met de auteurs.

Leesclubs
Vanaf half mei worden er online leesclubs georganiseerd. Samen met vakgenoten en de auteur wordt er in twee bijeenkomsten in gesprek gegaan over een van tevoren gekozen boek uit de top 10.  “In de tweede bijeenkomst kunnen de deelnemers hun vragen uit de boekbespreking stellen aan de auteur. Er is dus volop ruimte voor interactie en onderzoekende gesprekken”, vertelt de organisatie.
Aanmelden voor de leesclubs kan hier

Lees hier het volledige juryrapport.

 

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen