Greet Vonk is een familiemens. Samen met haar echtgenoot Wouter woont ze heerlijk buitenaf in het Achterhoekse Empe. Haar ruime keukentafel biedt plaats aan iedereen die haar dierbaar is, zoals haar vier dochters en drie kleinkinderen. We spraken Greet over haar ondernemingen en de diverse werkzaamheden die daarbij komen kijken.
Greet, je hebt een brede opleidingsachtergrond. Kan je daar wat meer over vertellen?
“Ja, dat klopt. Ik ben IT’er, bedrijfskundige en coach. Ook heb ik lang geleden een informaticaopleiding gedaan en tien jaar geleden ben ik afgestudeerd in de managementwetenschappen. Al deze kennis gebruik ik in mijn huidige werk. Ik heb samen met mijn collega Anja Jongkind een bedrijf dat zich richt op PostTraumatische groei. Onlangs zijn we ook samen een organisatieadviesbureau gestart, Ad Solvendis, dat zich richt op moeilijke zaken in het leven, maar dan in organisaties.”
Je hebt dus samen met Anja twee verschillende ondernemingen. Kun je hier iets meer over vertellen.
“Voor de ene onderneming hebben we de merknaam Sterker door ellende in het leven geroepen. Dit is heel erg gericht op de individuele ontwikkeling van mensen, vooral in tijden dat ze het moeilijk hebben. Onze andere onderneming Ad Solvendis is eigenlijk hieruit ontstaan. Onze aanpak sloeg aan, maar men wilde graag weten hoe die aanpak nu kon integreren in de cultuur van het bedrijf. En daar kan Ad Solvendis dus bij helpen.”
Je geeft aan dat jullie aanpak bij Ad Solvendis no-nonsens is. Maar dat zeggen heel veel ondernemingen, waarin onderscheiden jullie je?
“Het grote verschil is dat wij niet werken met plannen van aanpak en we doen niet aan heftige analyses. Wat we dan wel doen? We begeven ons in de organisatie en kijken vooral naar mensen. Als een organisatie niet lekker loopt, zie je dat als eerst naar de structuren en processen wordt gekeken. Maar als je goed het onderliggende probleem onder de loep neemt, zie je dat het vaak de menselijke kant is waarom iets wel of niet gaat. En dat is de kracht van Ad Solvendis.
Terwijl Greet nog een houtblok op het vuur legt, legt ze uit hoe ze Anja heeft leren kennen.
“Ik heb 20 jaar in de zakelijke dienstverlening gewerkt. En ergens in die periode ben ik Anja tegengekomen. Van haar heb ik het vak PostTraumatische groei geleerd. In 2006 ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan en in 2013 belde Anja me op of ik het niet leuk zou vinden samen met haar een coachbedrijf op te starten. Dat vond ik zeker leuk en die vraag was dan ook de start van onze samenwerking. We hebben een mooie onderneming neergezet, die enerzijds gebaseerd is op samen 60 jaar ervaring en anderzijds op wetenschappelijke ondersteuning.”
De term ‘posttraumatische stressstoornis’ is wellicht bekender dan de term ‘PostTraumatische groei’. Kan je misschien een voorbeeld geven dat PostTraumatische groei duidelijk maakt?
“Ja, hier heb ik wel een mooi voorbeeld van uit de praktijk. Een manager, die goed functioneerde op de inhoud, kreeg meer en meer last van verbale agressie. Dit nam zulke vormen aan, dat hij eigenlijk ontslagen moest worden. Hij zocht hulp bij een psycholoog, bij een psychiater, maar niets hielp. Toen kwam hij bij Anja en mij in de praktijk. Wij hebben hem verteld dat zijn agressie eigenlijk ook een enorme kracht is. Dus in plaats van hem te classificeren met het probleem, benoemden we het als zijn kracht, namelijk dat hij veel power in huis heeft. Het probleem was alleen dat de power hem hanteert in plaats van dat hij de power hanteert. Dit is dus een andere manier van kijken naar het probleem, maar het is wel een manier waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. En dat is bij deze manager in kwestie ook gebeurt, want hem staat nu een promotie te wachten in plaats van ontslag.”
Heb je een literatuurtip voor ons?
“Het boek Mensen zijn ingewikkeld van Floortje Scheepers. Floortje is psychiater en Hoofd Innovatie GGZ. Ze heeft een zeer innovatief boek geschreven waarin ze verklaart dat we het allemaal helemaal niet weten, mensen zijn namelijk ingewikkeld. Als je kijkt naar de subtitel van het boek: een pleidooi voor acceptatie van de werkelijkheid en het loslaten van modeldenken, dat is wat we als organisatieadviseurs natuurlijk ook op grote schaal doen: modeldenken. Floortje Scheepers heeft in dit boek beschreven hoe je daar vanuit mensoptiek mee om kunt gaan. De vertaling die je kan maken naar je organisatieadvieswerk is bijzonder interessant.”
Je bent van vele markten thuis, want naast het runnen van twee ondernemingen, het geven van trainingen, het schrijven van boeken, heb je samen met Anja ook een podcast opgenomen.
“We hebben inderdaad een podcast opgenomen, met de titel Cadeautje verpakt in prikkeldraad. Er komen mensen aan het woord die ellende hebben meegemaakt en mensen die expert zijn op dat gebied. We hebben het zo breed mogelijk gehouden. Zo is bijvoorbeeld Floortje Scheepers te horen, maar ook organisatieadviseur Mathilde Maas Kuper.