De Orde van Organisatiekundigen en – adviseurs (Ooa) looft een prijs uit voor jonge adviseurs die zich onderscheiden door een bijzondere bijdrage aan ons vakgebied adviseren over organiseren en veranderen.
Een unieke bijdrage kan bijvoorbeeld een artikel zijn dat de grenzen van onze kennis oprekt, of het succesvol afronden van een ogenschijnlijk onmogelijk project, het ontwikkelen van vernieuwende producten of het opstarten van initiatieven die een positieve impact hebben op de samenleving.
Professionals die zich identificeren met de rol van organisatieadviseur en jonger zijn dan 35 jaar, aankomend zijn in het vak of student, starter of zij-instromer zijn.
Je kunt jezelf aanmelden voor deelname of collega’s of bekenden nomineren die het verdienen om in de schijnwerpers te staan.
De vorm is vrij. Het kan een tekst, video of een serie blogs zijn. Er zijn een paar criteria: de bijdrage moet te delen zijn en online en openbaar verspreid kunnen en mogen worden. Zorg voor een ‘synopsis’, waarin het belangrijkste staat, van niet meer dan 15 minuten lees- kijk- of luistertijd. Een kritische reflectie op het eigen handelen of concept moet onderdeel zijn van de bijdrage. Steunbetuigingen, onderbouwingen of voorbeelden zijn van harte welkom als bijlage en tellen niet mee voor de leestijd.
Een vakjury beoordeelt de inzendingen en kiest er maximaal zeven voor de finale. De finalisten worden online bekend gemaakt, inclusief presentaties en eventuele dossiers. Daarna kan een publieksjury van vakgenoten en geïnteresseerden stemmen. De stemmers wordt gevraagd hun keuze te onderbouwen. De stemmen van de vakjury en die van de publieksjury tellen ieder voor de helft.
De vakjury bestaat uit:
Wilfred Goedmakers, Hans Vermaak, Ard-Pieter de Man, Marloes van der Werf, Martijn Jansen
De deadline voor inzending is 31 januari 2025. De jury beoordeelt de inzendingen in februari 2025, waarna de finalisten bericht krijgen van de Ooa en hun bijdrage online wordt gezet voor de publieksbeoordeling. De prijs wordt in april 2025 uitgereikt.
De prijs bestaat in ieder geval uit een tweejarig lidmaatschap van de Ooa – wat toegang geeft tot allerlei professionaliseringactiviteiten en ontmoetingen. Daarnaast promoten we je bijdrage in bijvoorbeeld een Ooa magazine. En we verkennen met de prijswinnaar andere vormen van toegang en exposure waar die warm van wordt.
Meld je aan voor de Miel Otto prijs:
De prijs draagt de naam van Miel Otto, één van de nestors uit ons vak.
Naast zijn directeurschap van GITP werkte Miel Otto jarenlang als docent en opleider voor dezelfde instituten. Ruim tien jaar voor De Baak. Als kerndocent bij SIOO van 1975 tot 1991 en meer dan twintig jaar voor TIAS. De thema’s uit die jaren lopen niet ver uiteen: organisatieverandering, macht en invloed, strategie en politieke besturing, veranderstrategieën, adviesvaardigheden en de relatie strategie en HRM. Miel Otto was voor alles de man van de praktijktheorie: Kijken, denken, doen!
In 2000 introduceerde hij in zijn proefschrift ‘Strategisch veranderen in politiek bestuurde organisaties’ de combinatie politieke pragmatiek en bestuurlijke reflectie. Iets waar hij niet alleen over schreef maar ook praktiseerde.
Als opleider ‘pur sang’ was zijn echte passie het hoogleraarschap in de post doctorale opleiding Management Consultant van de VU (1992 – 2007) met de leeropdracht Besturing van veranderingsprocessen. In zijn woorden: ‘lesgeven is de beste vorm van leren’.