CMC-certificering bij WagenaarHoes: De standaard voor kwaliteit en ontwikkeling in advies

Bij WagenaarHoes staat kwaliteit voorop. Ze richten zich continu op het verbeteren van hun advies en de professionaliteit van de consultants. Het is niet voor niets dat ze gecertificeerd zijn als ACP-bureau (Accredited Consulting Practice) en het internationale keurmerk CMC-Firm dragen, toegekend door de ICMCI.

Paul Geertsema en Alinda van Bruggen, beide directieleden, leggen uit wat de belangrijkste waarden van het bureau zijn en wat het CMC-certificaat (Certified Management Consultant) voor hen toevoegt.

Kwaliteit als basis voor groei

Paul benadrukt het belang van kwaliteit als leidend principe binnen WagenaarHoes. Hij beheert de portefeuille kwaliteit. “De aandacht voor kwaliteit zit diep in het DNA van ons bureau. Het is niet alleen iets wat we voor onze opdrachtgevers doen, maar ook voor onszelf en voor de ontwikkeling van het adviesvak buiten ons bureau,” legt hij uit. “De CMC-certificering past daar goed in, omdat het een erkenning is van onze aandacht voor kwaliteit en kan bijdragen aan verdere ontwikkeling van het vak.”

Alinda vult aan: “Onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van het adviesvak is een lange traditie, gelegd door Rob Wagenaar, de oprichter van het bureau en voormalig voorzitter van de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa). Rob heeft veel bijgedragen aan de kwaliteitsontwikkeling binnen het adviesvak, zowel in Ooa verband als internationaal, als Board member van de ICMCI. Daardoor is het in ons bureau een vanzelfsprekendheid om niet alleen binnen onze organisatie, maar ook buiten het bureau actief te blijven in de ontwikkeling van het vak.”

Externe blik

Paul deelt zijn ervaringen met de Ooa-intervisies waarin hij actief heeft deelgenomen. “Ik vond de intervisie bij de Ooa erg waardevol, nam er met veel plezier aan deel en heb er veel aan gehad. De casuïstiek en perspectieven van andere interne en externe organisatieadviseurs leverden voor mij verdiepende en soms nieuwe inzichten op,” vertelt hij. “Op dit moment doe ik dat niet meer, omdat we binnen WagenaarHoes ook zelf intervisie doen. Dat bevalt goed, hoewel je bij de Ooa nog meer ook de blik van buiten hebt.”

Continue professionele ontwikkeling en toetsing

Het streven naar kwaliteit is voor WagenaarHoes een continu proces. Alinda benadrukt het belang van professionele toetsing en ontwikkeling. “We hebben een sterk programma van interne opleidingen, mentoraat en intervisie. Daarnaast besteden we veel aandacht aan casusbesprekingen en opdrachtreflecties, zowel met klanten als collega’s,” zegt ze. “Bijvoorbeeld tijdens onze bureauavonden ‘Adviseur in het Wild’, waar we samen casussen bespreken en evalueren. Hierdoor krijgen adviseurs niet alleen feedback van klanten, maar ook van collega’s, wat hen helpt om te groeien.”
Daarnaast draagt de jaarlijkse toetsing voor de ISO- en ACP-certificering door CIIO bij aan het scherp houden van het bureau. “Het is niet altijd onze favoriete klus,” geeft Paul toe. “Maar de jaarlijkse toetsing helpt om jezelf scherp te houden. Het is elke keer echt nuttig geweest; het dwingt ons om kritisch naar ons werk te blijven kijken. Deze ‘hygiëneklus’ zorgt ervoor dat we de lat voor onszelf hoog blijven leggen en blijven focussen op de driehoek: vak, klant en ik (model Sioo). Hiermee reflecteren we continu op ons vak, hoe we onze klanten bedienen en op onszelf als adviseur.”

CMC-certificering als keurmerk en ontwikkeling

Sinds 2010 (vijftien jaar) is WagenaarHoes een ACP-gecertificeerd bureau en sinds 2018 mag het zich ook CMC-Firm noemen (het internationale keurmerk, toegekend door ICMCI). De ACP-accreditatie is voor WagenaarHoes een belangrijk keurmerk, dat vooral van betekenis blijkt voor het aantrekken van goede nieuwe adviseurs. In de communicatie met opdrachtgevers spelen ACP- en CMC-certificeringen nog vrijwel geen rol, al zou dat nog wel kunnen komen. “Voor mij gaat het CMC-predicaat niet om de titel,” zegt Alinda. “Het draait om de liefde voor het vak en de drang om te blijven professionaliseren. Maar ik denk dat er nog echt meer uit de ontwikkeling als keurmerk te halen valt. Toen ik een opdracht deed voor de ICMCI, merkte ik dat in een aantal andere landen, bijvoorbeeld bij overheidsopdrachten, de CMC-certificering echt een selectiecriterium is. Het is een keurmerk waarop geselecteerd kan worden, en door erin te blijven investeren kan het meer betekenis krijgen in de markt.”

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen