Cecile de Roos over haar betrokkenheid bij de Ooa, het Hollands College als ATP en de waarde van het CMC-schap

Cecile de Roos, eigenaar van Hollands College, is een ervaren professional die jarenlang actief is geweest binnen het bestuur van de Ooa. Tijdens haar bestuursperiode speelde ze een cruciale rol in het uitbreiden van de opleidingen die de CMC (Certified Management Consultant) certificering aanbieden. “Mijn droom was om veel opleidingen de kans te geven om ATP (Accredited Consulting Training Program) te worden en het CMC-schap uit te dragen. Destijds was dit nog geconcentreerd op één opleiding. Daarmee kun je het CMC-schap niet populair maken; het was nodig om CMC breder uit te zetten,” legt ze uit.

Jaren geleden ontdekte Cecile dat ze een talent had voor lesgegeven. Hier heeft ze zich, naast haar werk als adviseur, toen in ontwikkelt. “Ik heb veel arbeids- en organisatiedeskundigen in Nederland opgeleid,” zegt ze trots. Haar loopbaan in de arbosector strekt zich uit over drie decennia, waarbij haar missie duidelijk is: “Mijn missie is om arbo sexy te maken. Het CMC-schap is daarbij het slagroom toefje.”
Na de verkoop van haar vorige opleiding, besloot Cecile om Hollands College op te richten. “Ik nam al snel contact op met Gerrit Corbijn van CIIO omdat ik wilde dat onze post-HBO opleiding Arbeids- en Organisatiedeskundige ATP gecertificeerd werd.”

De waarde van CMC
Het CMC-schap is volgens Cecile essentieel voor de kwaliteit van advieswerk. “Alle organisaties en werkgevers verdienen integer en goed onderzoek en adviseurschap.” Ze ziet het CMC-schap als een manier om je te onderscheiden: “Het CMC-schap toont aan dat je normen en waarden op de juiste stand staan.”

CMC-schap tijdens de opleiding
Al vanaf het intakegesprek wordt de mogelijkheid tot het behalen van het CMC-schap besproken. “Meteen al bij de intake geven we op basis van iemands CV aan of iemand kans maakt op het CMC-schap. Iemand moet namelijk minimaal vijf jaar gedegen adviseur zijn geweest,” legt Cecile uit. Ongeveer 25% van de afgestudeerden hebben nog een leuke uitdaging aan het behalen van de vlieguren, waarna ze het CMC-schap behalen “We geven dit aan bij de start van de opleiding,” voegt ze toe. Daarnaast komt 75% van de studenten met voldoende ervaring binnen en worden zij vaak direct CMC-er. “Zij zitten vaak al met hun advieswerk in complexe vraagstukken.”

Reflectie vermogen belangrijke competentie
Cecile benadrukt ook het belang van reflectievermogen binnen het CMC-traject. “In het examengesprek worden studenten gechallenged op competenties, ook op CMC. Reflectievermogen is een hele belangrijke competentie,” zegt ze. De opleiding is intensief, maar biedt volgens haar meer dan genoeg ruimte om het CMC-schap te behalen: “De hele opleiding is 1,5 jaar, dus meer uren dan je nodig hebt voor het behalen van het CMC-schap. Studenten reageren verrassend positief op het CMC-schap, en tijdens de oriëntatie vragen ze er al naar. Het wordt echt gezien als een titel met meerwaarde.”

Betrokkenheid bij de Ooa
Cecile spreekt positief over de rol van de Ooa, met name over de kwaliteit van de bijeenkomsten en de toegevoegde waarde van intervisie. “Het zijn kwalitatief goede bijeenkomsten waar je als organisatieadviseur veel aan hebt. En met name intervisie is een must voor de CMC-ers. Het is een luxe dat dit gefaciliteerd wordt vanuit de Ooa.”

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen