CMC met menselijke maat

Al vanaf de eerste dag dat de Orde is opgericht, staat de kwaliteit van het adviesvak centraal. Daarbij verleggen we de laatste jaren het accent wel steeds meer naar het bieden van een plek of platform voor professionele uitwisseling. We kiezen daarbij weliswaar minder voor een disciplinerende en normstellende toonzetting, maar willen ondertussen nog steeds graag met elkaar het gesprek voeren over ‘wat goed advies nu inhoudt’ en ‘wanneer je een goede adviseur bent’. Het levert mooie gesprekken en inzichten op.

 

Deze quote biedt daarvan een voorbeeld:

De kwaliteit van een adviseur kan worden getoetst door te kijken naar referenties, certificeringen, ervaring, case studies en feedback van klanten en andere stakeholders. Over het algemeen kan worden gezegd dat het behalen van de CMC-kwalificatie van ICMCI aantoont dat de consultant aan bepaalde professionele normen voldoet en een bepaald niveau van ervaring en kennis heeft. Tegelijk is het geen garantie voor de kwaliteit van hun advies. Het is altijd belangrijk grondig onderzoek te doen naar de achtergrond en ervaring van elke consultant voordat u beslist met hen samen te werken.

 

Dit zijn niet zomaar teksten, het zijn teksten die naar voren komen na bevraging van Chat GPT. Toegegeven, het is een wat rommelige tekst, een kleine redigeerslag kan geen kwaad. Maar het biedt toch ook wel weer wat inzichten. Blijkbaar (h)erkent ook Chat GPT het belang van CMC, zeg ik maar met enig gevoel voor ironie. Tegelijk is er natuurlijk het besef dat alle kennis die er voorhanden is over adviseren en het adviesvak, niet via een ‘digitale’ intelligentie in tesluiten valt. Geen ‘one size fits all’, die dekkend is voor al onze leden.

 

Gelukkig maar. Het gesprek over het vak, met een inschatting van hoeveel empathie en begrip een adviseur heeft van het vraagstuk en de context waarin deze speelt … het zijn elementen die ons vak menselijk maken. Uiteraard is het goed gebruik te (blijven) maken van alle moderne technieken en hulpmiddelen zoals een AI-tool als Chat-GPT, maar het is een illusie te denken dat deze de adviseur als mens helemaal zou kunnen vervangen.

 

Daarom ben ik ook zeer ingenomen met het feit dat we onze prachtige CMC titel, met de extra erkenning van jouw kwaliteit als adviseur, sinds dit jaar op een manier toetsen die nog meer aansluit bij precies die gedachte. Het gaat om de menselijke maat. Regels en normeringen zorgen dat de CMC titel betekenis heeft en dat er erkenning is. Maar waar het om gaat is een certifcering ‘in de geest van’ ons vak en niet ‘naar de regels van de bureaucratie’.

 

Ik hoop dat mensen die zich komende tijd (weer) CMC willen certificeren de weg ernaartoe ook als meerwaarde ervaren. Het is niet alleen een kwestie van een certificaat verkrijgen, maar ook het werken aan de eigen professionaliteit. Juist dat is van toegevoegde waarde. Dan heb je het over vakontwikkeling en inspiratie. Zodat de CMC titel met trots door onze leden wordt gevoerd! En zodat wij als professionals samen kunnen werken waarde toevoegen. Voor onszelf én voor onze klanten.

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen