“Hoe gaat u ervoor zorgen dat onze werkdruk omlaag gaat?” Leidinggeven in een verwaarloosde organisatie door Joost Kampen

‘Momenten van Inhoud’ is een initiatief van www.ProfessioneelBegeleiden.nl in samenwerking met de Ooa. Met een wekelijks inhoudelijke bijdrage ontvang jij als lid van de Ooa via deze weg relevante artikelen. Artikelen die aansluiten op de thema’s en initiatieven die spelen binnen de Orde.

Deze keer in het teken van de Impactdag 2022. Joost Kampen is een van de sprekers. In het vakblad over onderwijs en Leiderschap, De Nieuwe Meso publiceerde Joost het artikel ‘Hoe gaat u ervoor zorgen dat onze werkdruk omlaag gaat?’ In dit artikel over leidinggeven in een verwaarloosde organisatie gaat hij op zoek naar oplossingen voor hardnekkige organisatieproblemen.

Aan het begin van deze eeuw was het Amsterdamse gemeentelijke vervoerbedrijf GVB totaal uitgewoond: veel ziekteverzuim, een uiterst negatieve sfeer, een klantonvriendelijke cultuur, een management zonder enige greep. Pogingen om daar verandering in te brengen werkten niet of soms zelfs averechts. Verwondering daarover was voor organisatieadviseur Joost Kampen in 2005 aanleiding om in die onderzoeksliteratuur op zoek te gaan naar oplossingen voor hardnekkige organisatieproblemen. Zijn verkenning leidde tot het boek Verwaarloosde organisaties (Kampen & Schuiling, 2005), waarin hij een aanpak beschrijft die zich intussen bewezen heeft.

In dit artikel zet hij het daarin ontwikkelde concept kort neer, waarna hij inzoomt op de onderwijspraktijk: dat zijn cases in basis- en voortgezet onderwijs, vmbo, mbo, ho en universiteiten.

Lees het artikel van Joost hier. 

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen