Interview Dieneke Schuffelers

Dieneke Schuffelers is eigenlijk altijd in beweging, zowel buiten in de natuur en bergen met haar hond Obi, op de racefiets of mountainbike, als op de tennisbaan. Ook in haar werkende leven is beweging een constante factor. Ze houdt van prikkels en uitdagingen en gaat daarom met veel enthousiasme haar nieuwe rol als bestuurslid van de Ooa aan. Tijd om deze veelzijdige professional aan jullie voor te stellen.

Een veelzijdig werkleven
“Ik run mijn eigen bedrijf, De Ontmoetingsruimte, waar ik meestal twee of drie klussen heb lopen. Op dit moment bevindt het werk zich in zorg en onderwijs waar ik innovatietrajecten begeleid, die verschillende belangen en stakeholders samenbrengen.” Daarnaast werkt Dieneke bij de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), waar ze verschillende rollen vervult, allemaal gerelateerd aan leren, zoals teamontwikkeling, docentprofessionaliseringstrajecten, het begeleiden van leidinggevenden in het veranderende koersbeeld. “Ik beweeg mij als organisatiebegeleider diagonaal door de organisatie; van de ondersteunende diensten tot staf. Dit maakt het werk heel afwisselend.”

Kunst en bewegen.
Kunst en bewegen zijn onderdeel van hoe ze mensen begeleidt en hoe ze organisatievraagstukken benadert. “Mijn studies op de kunstacademie hebben mij enorm gevormd, die ‘bril’ neem ik mee in hoe ik naar organisatievraagstukken kijk. Dit gaat vaak onbewust. Een voorbeeld; taal vervliegt, ik maak dat graag zichtbaar en tastbaar. Zodat je het op kunt pakken, kunt verplaatsen, er fysiek omheen kunt bewegen en afstand van kunt nemen. Dat kan heel praktisch door bijvoorbeeld het doel van een bijeenkomst visueel te maken, dit in taal te vangen en op papier te schrijven, zodat het letterlijk in beeld blijft. Het kan ook meer verbeeldend, door een kunstwerk in te zetten en daarmee een andere taal aan te boren. Ik werk daarin ook intuïtief: wat heeft dit moment nodig? Wat hoor ik in de interactie? Wat dient zich aan? Mensen die ik begeleid zitten zelden lang op een stoel, beweging brengt ook de vraagstukken in beweging.”

“Beweging brengt ook vraagstukken in beweging. Wij zijn immers meer dan alleen een hoofd.”

Nieuwe functie bij de Ooa
In 2023 kwam Dieneke in aanraking met de Ooa. “Een vriendin attendeerde mij op een LinkedIn-post van Paul Kloosterboer over het Sterrenspel. Daar sloeg ik helemaal op aan; het ziet er grafisch leuk uit en biedt een systemische en holistische manier van kijken. Iets wat precies aansluit op mijn werk. Toen ik hem ging volgen, zag ik al snel dat hij dit vanuit zijn rol in de WR van de Ooa had ontwikkeld.” Meteen was haar interesse in de Ooa gewekt en sloot ze een lidmaatschap af. Er volgden enthousiaste telefoongesprekken met ons community management ‘wat een leuk evenement ik kwam helemaal hyper thuis’, aldus een van haar reacties. En toen kwam daar de vacature voor een nieuw bestuurslid. “Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe prikkel, een ander soort nevenfunctie. De inhoud sprak me aan, jong en innovatief. Met mijn ‘andere’ CV en bril kan ik van toegevoegde waarde zijn en aan de andere kant ga ik er ook veel van leren. Het is een interessante groep van leden. Die combinatie maakte dat ik ervoor ging.” Sinds mei is Dieneke officieel bestuurslid van de Ooa.

De grootste uitdaging voor de vereniging in de komende jaren? Minder vergrijzing,” zegt ze lachend. “Ik wil in ieder geval de vereniging iets verjongen en daar mijn bijdrage aan leveren. Daarnaast vind ik het belangrijk de organisatievraagstukken vanuit een breder perspectief te benaderen. Ik wil kijken naar mensen die meer in het randgebied werkzaam zijn en daardoor met een nieuw perspectief naar organisatievraagstukken kijken. De verhalen van de sprekers tijdens de Inspiratiedag Intervisie op 28 juni brengen bijvoorbeeld een heel ander soort verhaal met zich mee. Die kruisbestuiving tussen verschillende disciplines is super interessant.”

Dieneke Ontmoeten
Benieuwd naar meer van Dieneke of wil je je hersenspinsels eens met haar delen? “Ik hou van ontmoeten; mijn bedrijf heet niet voor niks ‘De Ontmoetingsruimte’, dus schroom niet, bel gerust of plan een koffieafspraak in. Of spreek me aan tijdens een van onze live bijeenkomsten.” Hier kun je Dieneke bereiken: https://www.deontmoetingsruimte.nl/ / info@deontmoetingsruimte.nl

Nogmaals welkom Dieneke, we kijken uit naar jouw bijdrage aan de Ooa!

‘The hurrier I go, the behinder I get’
Een mooie reminder dat je soms ook even stil mag staan om te reflecteren, juist en vooral in drukke tijden. Quote ontleent van Lewis Carroll uit Alice in Wonderland.

Boekentip
“Op dit moment lees ik het boek van Odette Moeskop getiteld Vanzelfzwijgend. Het gaat over de impact van emoties op wat vastzit in patronen. We zijn meer dan alleen een hoofd, ook dit is mijn manier van werken”.

 

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen