We stellen je graag voor aan ons nieuwe bestuurslid Barbara van Kesteren. Sinds een aantal jaren is ze mede-eigenaar van het Instituut voor Interventiekunde. Eén van de opleidingsinstituten waar de Ooa mee samenwerkt. Ook al is ze nog maar kort lid van de Ooa, de stap om te reageren op de vacature voor bestuurslid was snel genomen.
“Tijdens een afspraak met mijn collega’s en samenwerkingspartners Willem de Wijs, Jorrit Stevens en Edu Feltmann kwam ter sprake dat de Ooa op zoek was naar nieuwe bestuursleden,” vertelt Barbara. “We hadden het er samen over en Jorrit en ik kwamen tot de conclusie dat ons dit interessant leek, maar dan wel samen als duo. Met beiden een jong gezin is het altijd puzzelen met agenda’s. Als we het samen doen, dan kunnen we onze tijd verdelen. Het leek ons een mooie kans om bij te kunnen dragen aan een vereniging die aanzien heeft in ons vakgebied. We reageerden en waren best verrast dat het bestuur openstond voor een duofunctie. We bleken een match!”
Barbara heeft een achtergrond in sociale psychologie en is ruim tien jaar geleden na het behalen van de postmaster Interventiekunde aan het Instituut voor Interventiekunde gaan werken. Toen een aantal jaar geleden de vraag kwam wie het opleidingsinstituut wilde voortzetten, besloot ze deze kans te grijpen. “Ik ben volop aan het ondernemen, als zelfstandig ondernemer bij een coöperatie en als mede-eigenaar van het Instituut voor Interventiekunde. In mijn werk moet ik voortdurend schakelen tussen de rol van ondernemer zijn, opleider zijn voor onze deelnemers en adviseur zijn voor klanten.” Ze werkt aan adviesopdrachten binnen non-profit organisaties zoals zorginstellingen, onderwijsinstellingen, gemeenten, netbeheerders en Rijksoverheid. “Ik merkte dat ik behoefte kreeg om me meer te gaan ontwikkelen in leiderschap en bestuurskundige ervaring op te doen. In deze rol als bestuurslid krijg ik deze kans en daar kijk ik enorm naar uit.”
Ondanks dat Barbara nog relatief kort lid is van de Ooa, ziet ze dat er veel interessante ontwikkelingen zijn binnen de Ooa. “Ik zie de Ooa echt als een plek om je te ontwikkelen op inhoud, maar het is ook een plek om contact te hebben met vakgenoten. Om in gesprek met elkaar te gaan over dilemma’s en vraagstukken die je tegenkomt in je werk.” Barbara vertelt dat dit voor haar redenen zijn geweest om lid te worden van de Orde. “Ik wilde mijn netwerk verbreden en werken aan persoonlijke ontwikkeling. Als zelfstandige binnen een klein bureau heb ik die mogelijkheden niet, zoals collega adviseurs die werken bij een groot bureau intern uitbreide mogelijkheden hebben voor coaching en intervisie. Bij de Ooa kan ik me eenvoudig aansluiten bij lezingen, evenementen, intervisie of deelnemen aan het mentorproject.”
In haar rol als bestuurslid zal Barbara zich vooral richten op ‘innovatie en groei’ en de jonge adviseurs. “Ik vind het boeiend om te onderzoeken waar de behoeften van jonge adviseurs liggen en hoe we daar als vereniging op in kunnen spelen. Zelf begon ik mijn carrière in het adviesvak op mijn 25ste, en ik moest toen vaak mijn professionaliteit bewijzen. Soms werd ik aangezien voor een stagiaire. Als jonge adviseur kom je andere thema’s tegen in dit vak, dan ervaren of oudere adviseurs,” vertelt Barbara. Ze vindt het mooi om juist deze groep te ondersteunen bij hun ontwikkeling.
Om uit te zoeken waar de behoeften van de (jonge) adviseur liggen, heeft Barbara de ambitie om zoveel mogelijk in gesprek te gaan. “Ik ben voornemens om ‘een rondje langs de velden’ te maken en bij verschillende bureaus gesprekken aan te gaan. Regelmatig merk ik dat de Ooa bij jonge adviseurs in het vak niet zo bekend is, terwijl de vereniging bij senior adviseurs een begrip is. De Ooa heeft juist voor deze groep zoveel te bieden.”
Ze denkt dat het belangrijk is om thema’s centraal te zetten die aansluiten bij de jonge adviseurs. “Ik ervaar zelf als ouder, bijvoorbeeld, de worsteling om de balans tussen werk en privé te vinden met een jong gezin. Dit zullen meer jonge adviseurs ervaren, en het zou denk ik heel helpend kunnen zijn om hierover met elkaar in gesprek te gaan. We zouden voor dit soort, en diverse andere type thema’s een platform kunnen creëren of onze community kunnen inzetten,” stelt Barbara voor.
Barbara roept leden vooral op om hun ideeën kenbaar te maken. “Lees je dit interview en heb je een goed idee? Laat het ons dan weten.” Ze benadrukt ook dat er gekeken moet worden naar wat al ontwikkeld is. “In het verleden zijn er al veel dingen gedaan, sommige succesvol, andere minder. Hier kunnen we veel van leren.”
Op de vraag waar ze het meest naar uitkijkt in haar nieuwe rol, antwoordt Barbara dat ze vooral samen met andere bestuursleden en leden mooie dingen wil neerzetten. “Ik vind het prachtig dat binnen de Ooa samengewerkt wordt met andere beroepsverenigingen, zoals met Develhub, BA&O en NIP. Zo kunnen we de raakvlakken tussen de verschillende vakgebieden ontdekken.”
Barbara ziet ook veel leermogelijkheden in haar samenwerking met de andere bestuursleden. “Mijn collega bestuursleden hebben veel ervaring in het vak en een indrukwekkend CV. Ik kijk ernaar uit om samen de groei en verjonging binnen de vereniging de komende jaren te realiseren!”