Mijn Ooa-oogst, mijn intellectueel jaarverslag

Het wordt zomer. Dagen worden langer en warmer. Ik kijk terug op een jaar bij de Ooa, van zomer tot zomer.
Dat jaar begon met de Impactdag. Wat is impact? Hoe maak je impact als adviseur. Elsbeth Reitsma vertelde over ons vak en had zich verdiept in hoe adviseurs ermee omgaan. Voor mij is impact maken zo logisch als twee plus twee, maar waarom eigenlijk? Stellen we onszelf niet teveel centraal, als we impact willen maken? In de marge van de dag gaf Hans Vermaak me daarover ook iets mee. “Er zijn boeken vol geschreven over hoe management moet en die lezen wij als adviseurs allemaal. Maar niemand die het zo doet. Niemand is de perfecte manager. Daar moeten we van uitgaan.” Dat scherpte me nog meer: hoe sluit ik aan de bij de stap die mijn klant wil maken en hoe verhoud ik me dan tot al die perfecte plaatjes in mijn hoofd? Ik ben hierdoor realistischer geworden in mijn ambities als adviseur.

Het werd november. De Dag van de Adviseur. Centraal stond de binnenkant van adviseren en ik maakte kennis met het nieuwe spel over je plaats tussen de sterren als adviseur. Paul Kloosterboer heeft hier geweldig werk voor geleverd, samen met andere leden van de Wetenschappelijke Raad. Een feest om te spelen onder Paul’s leiding. Het spel stelde me enerzijds gerust: ik ken best veel van de benaderingen en modellen in het spel. Mijn klanten mogen erop rekenen dat ik het vak volg, vind ik, en ik durf dat nu met meer overtuiging te zeggen. Anderzijds scherpte het spel ook mezelf weer. Hoe verhoud ik me tot ons vak? Wat ik daarvan leerde? Hoe ik in de 25 jaar dat ik het vak uitoefen ben opgeschoven van heel rationeel tot het meer betrekken van de onderstroom, ook die je bij jezelf voelt.

Twee maanden later. De Ernst Hijmanslezing door Annemieke Roobeek. Veel bevestiging over een nieuwe werkelijkheid in organisaties. Ze gaf woorden aan wat ik ergens al aanvoelde. Het helpt me verwoorden wat ik zie, als ik met klanten praat.

Intussen begin ik het jaar 2022 met – voor het eerst bij de Ooa – deelname aan een intervisiegroep. Hier leren we van elkaar. Na het inbrengen van een case leer ik de klippen te zien bij een lastige opdracht. In de praktijk heb ik ze niet weten te vermijden, weet ik inmiddels, maar ik heb ze wel gezien en dat helpt ook. En ik kijk af van Willeke hoe je intervisie begeleidt. Wat doet ze dat goed zeg! In september mag ik zelf begeleiden als Willeke haar case inbrengt. Benieuwd hoe dat gaat. Monkey see, monkey do.

In April het Boek&Festival in Den Haag. Een beetje teleurgesteld over de opkomst besluit ik mijn eigen aanwezigheid dan maar ten volle te benutten. Misschien heeft winnares Karin Derksen wel even tijd voor me en dat heeft ze. Ik houd er een gesigneerd exemplaar van Goed Teamwerk aan over en tal van handige inzichten en tricks voor teamsessies. Vooral de formule n(n-1)/2 gebruik ik vaak en helpt me om bij klanten realiteitszin over teams te vergroten. Wil je de formule ook snappen? Lees haar boek! Of kijk het webinar met Karin even terug. Het staat op deze site.

In mei dan nog een hoogtepunt. De inspiratiedag van de werkgroep Intervisie is meer dan geslaagd. Wij maken kennis met Pacelle van Goethem die ons leert hoe je je stem kunt inzetten in je werk, om raak te schieten als je verbinding zoekt. Geweldig (en dat kan ik nu op zeker 3 heel verschillende manieren overtuigend uitroepen!)

En dan zwijg ik nog over mijn netwerk. Wie heb ik allemaal leren kennen? Met wie heb ik mijn kennis verdiept? Tal van namen komen bij me op. Gerjob. Elsbeth. Marit. Mark. Sophie. Melanie. Gert Jan. Annemarie. Moritz. Willeke. Marguerithe. Karin. Annemieke. Eric. Anna Maria. Theo. Maaike. Fer. Martijn. Carla. Martin. Gijsbert. Inez. Wilgard.

Dit soort lijstjes zijn lastig. Nooit af en nooit volledig. Ben ik je vergeten? Excuses! En iedereen bedankt voor de inspiratie!
Een persoon zal ik trouwens zeker niet willen vergeten. Dat is Theo. Hij is gestopt als penningmeester en bestuurslid. Bedankt Theo, we gaan je missen!

Niet iedereen buit zijn lidmaatschap van de Ooa volledig uit. Het is niet altijd even druk op bijeenkomsten. Jouw keuze. We missen je en je bent welkom. Met dit intellectueel jaarverslag hoop ik je van een ding te hebben overtuigd: je mist er echt iets aan!

Raoul Schildmeijer

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen