Nieuws van het Platform Advieskwaliteit

Het Platform Advieskwaliteit bevordert de inhoudelijke kwaliteit van organisatieadvisering met, voor en door vakgenoten. Daartoe organiseert het Platform kennisworkshops over thema’s waarmee adviseurs in hun opdrachten aan de slag zijn. In deze update kun je lezen welke publicaties er zijn geweest het afgelopen jaar en welke workshops er voor 2022 op de planning staan.

In 2021 zijn 3 publicaties verschenen:

 • Over de methodiek van de kennisworkshop en de pCIMO-logica
  (Kennis maken we samen. In O&O)
 • Naar aanleiding van een vijftal kennisworkshops die tussen 2017 en 2019 zijn gehouden over het ‘Omgaan met inherent pijnlijke veranderingen’.
  (Pijn bij verandering. In M&O)
 • Over de waarde van Evidence Based Practice.
  (EBP, de sleutel voor effectieve managementacties. In HMR).

Zie: https://www.platformadvies.nl/publicaties

In 2022 gaan we (in ieder geval) door met kennisworkshops over de volgende thema’s:

 • Samengesteld besturen en organiseren.
  In organisaties wordt veelal gezocht naar ‘oplossingen’ binnen het klassieke denken over besturen en organiseren. Er blijkt echter geen kant en klaar recept voor ‘werkzaam’ samenwerken tussen partijen die van elkaar afhankelijk zijn én uiteenlopende belangen, opvattingen en gedragingen hebben. Centraal thema van de workshop is de bijdrage van de adviseur in het overbruggen van kloven tussen diverse werelden.
 • Tweede orde leren in de klantorganisatie.
  Peter Block beschreef het als volgt: het eerste doel van adviseren is het helpen oplossen van een probleem; het tweede doel is klanten leren hoe zij het probleem de volgende keer zelf kunnen oplossen. Wat doe je als adviseur om leerprocessen te stimuleren die dat zelfoplossend vermogen mogelijk maken? In deze kennisworkshop onderzoeken we de handelingsstrategieën die adviseurs hierbij hanteren.
 • Verzamelen en spelen met bewijsmateriaal: een serie van vier workshops met een vaste groep deelnemers over EBP bij organisatieadvisering, gestart in oktober 2021.
  De eerst volgende workshop gaat over mogelijkheden en beperkingen van EBP bij organisatieadvisering: zoeken en gebruiken van bewijsmateriaal.

En natuurlijk zijn nieuwe thema’s en initiatieven welkom.

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen