Spiegeltje, spiegeltje aan de wand….

Door Anna Maria Donnina

Mijn nichtje Floor was als klein meisje (ze wordt volgende week 10, dus klein is ze volgens zichzelf al lang niet meer) al behoorlijk perfectionistisch. Combineer dat met een kort lontje en je hebt alle ingrediënten in huis voor regelmatig luid gegrom en rondvliegende schoentjes als het veter strikken even niet meezat.

Perspectief
Voor een tante veel minder irritant gedrag dan voor haar ouders. Dus geduldig als ik ben, hielp ik haar met haar vetertjes om haar vervolgens in het autostoeltje te tillen voor we op pad gingen.
Dat autostoeltje en ik zijn nooit echt vrienden geworden. Zo ook niet die middag toen ik de gordel wéér niet goed vastkreeg. Na wat gerommel en gegrom (it runs in the family) mijnerzijds, hoorde ik mijn nichtje ineens zeggen: “van poberen kun je leren tante Mia”. Enigszins verbaasd over de wijze tekst uit dit kleine meisje keek ik haar aan. Ik had nu twee keuzes: de tekst negeren en uitleggen dat het pRoberen is i.p.v. poberen of mijn trots wegslikken en toegeven dat ik inderdaad wat ongeduldig was. Ik ben voor optie drie gegaan: ik ben keihard in de lach geschoten.
Floor was toen vier jaar oud en net begonnen in groep 1. Deze les had ze kennelijk die week van juf geleerd.

(Van) reflecteren kun je ook leren
Een wijs zinnetje dat in feite het begin is van reflectie: stil staan bij wat je doet of meemaakt, daarover nadenken en vandaaruit nieuwe keuzes maken. In Floors geval: niet de schoen door de kamer smijten, maar bijvoorbeeld even om hulp vragen.Kennelijk leer je dat concept al in groep 1 en verfijn je dat de rest van je leven.

Als adviseur doen wij niet anders. We reflecteren op ons eigen handelen en gedrag en nodigen anderen uit datzelfde te doen.
Maar levert dit nu de groei op die je ermee beoogt? Het stimuleren van denkprocessen kan je zowel productieve als improductieve gedachten opleveren. In dat laatste geval gaat reflecteren over in een improductief proces van piekeren. Om dat te voorkomen zou je kunnen zeggen dat reflectie pas is zinvol is, als je ook reflecteert op de kwaliteit van dat reflectieproces.
En dat laatste valt niet mee, in je eentje. Een beetje begeleiding kan dan helpen. Binnen Ooa kunnen alle leden daarom sinds 1 januari kosteloos deelnemen aan intervisie. Nog niet alle groepen zijn vol, dus kijk vooral of je nog ergens bij kunt aansluiten.

Geef je op voor de Inspiratiedag Intervisie
Twijfel je nog? Kom dan op vrijdag 20 mei aanstaande naar de inspiratiedag intervisie.
Tijdens deze dag leert Pacelle van Goethem je hoe je bewuster je stem kunt gebruiken. Want je stem gebruik je natuurlijk doorlopend en op verschillende manieren. Maar hoe kun je hiermee je voordeel doen bijvoorbeeld bij klanten?

Met het veterstrikken is het trouwens goed gekomen… en gelukkig hoeft Floor niet meer in een autostoeltje.[/et_pb_text][/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen