Dinsdag 12 november – Rotterdam
De laatste in reeks van de BIG5-evenementen: de Dag van de Adviseur. De derde editie van dit gezamenlijke evenement met Develhub. We kwamen samen in de kunstzinnige ruimte van het Keile Collectief in Rotterdam, de perfecte plek om verder in te gaan op het thema AI en Adviseren.
Om 9.30 uur stroomden de eerste deelnemers binnen. Om 10.00 uur openden Dick Krikke (Develhub) en Margret Teeuwen (Leeuwendaal) de dag met een verrassende video die meteen de toon zette. De video was namelijk volledig door AI gemaakt, van de songtekst tot een door AI-gecomponeerde melodie. De opdracht aan AI was: “Maak een songtekst van 200 woorden voor een event van Ooa en Develhub waar organisatieadviseurs en L&D Professionals voor de derde keer een gezamenlijk event organiseren.” Een dag vol AI-inspiratie kon beginnen.
Stefan de Blij opende de inhoudelijke sessie met een interactieve presentatie. Hij moedigde de deelnemers aan om vragen te stellen die relevant waren voor de hele groep. Het doel van zijn sessie was om antwoord te krijgen op de kernvraag: “Wat zijn de AI-ontwikkelingen en wat kan dat (positief) betekenen voor organisatieadviseurs- en deskundigen?” Met verschillende mentimeter-polls voelde hij de deelnemers aan de tand over hun kennis met AI. De eerste vraag luidde: “Wie heeft de afgelopen week bewust AI gebruikt in zijn/haar werk?” Maar liefst 71% van de deelnemers beantwoordde deze vraag met “ja”.
Daarna nam zijn collega Erik de Ruiter het stokje over en bracht AI naar de praktijk. Hij vergeleek de hype rond AI met een wagenpark: als je niet weet hoe je ermee moet rijden, levert het je niets op. Vervolgens deelde hij concrete tips voor prompt engineering, zoals:
Formuleer duidelijke taakinstructies, wees specifiek over het gewenste resultaat, gebruik voorbeelden om betere antwoorden te krijgen en als laatste communiceer beleefd tegen AI.
Na de lunch vertrokken de deelnemers voor een “weeting” (combinatie van wandelen en meeten) door het Getijdenpark. Waar ze langs verschillende inspirerende plekken kwamen, zoals het Atelier van Lieshout en de voedseltuin.
Na deze verfrissende wandeling, klaar voor het middagprogramma, stond Jeroen Krouwels de deelnemers op te wachten. Hij startte zijn presentatie over de impact van AI op leren en onderwijs. Dit nieuwe AI-tijdperk heeft een grote invloed op organisatieadviseurs, wat voor sommige deelnemers best confronterend bleek. Met uitspraken als: ‘Technologie is efficiënter dan lesgeven’ en ‘uit onderzoek blijkt dat mensen nou eenmaal beter leren van iets waar het minst in geïnvesteerd wordt.’ Gelukkig werd al snel een nuance aangebracht. Organisatieadvies blijft een menselijk aspect houden, door AI is er meer ruimte voor aandacht en tijd voor elkaar. Dat is het verschil dat AI kan maken.
Na een korte break, namen Raoul Schildmeijer (Ooa) en Kees Greven plaats op het podium voor een wetenschapsfilosofische verkenning van AI. In een interactieve setting met het publiek onderzochten ze AI vanuit vier perspectieven: Ontologie, Methodologie, Epistemologie en ethiek. Ze deden dit in de vorm van een podcast met zo’n 100 deelnemers, waarbij ze de zaal aanspoorden om actief deel te nemen en mee te denken vanuit deze verschillende invalshoeken.
Tijdens de borrel werd nog even nagepraat over een geslaagde dag. Iedereen ging naar huis vol nieuwe ideeën én een nieuwe collega: AI.