‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’ van Manon de Caluwé en Edwin Kaats bekroond tot Ooa Boek van het jaar 2024!

De aansprekende locatie van Hotel Arena Amsterdam was ook dit jaar weer het toneel voor het Boek van het jaar diner. De vorig jaar voor het eerst in een nieuw jasje gestoken formule bleek een waar succes. De Boek van het jaar verkiezing in de vorm van een diner, aankomst over een rode loper, bubbels bij ontvangst, lange tafels, klinkende glazen. Na de derde gang was het tijd voor het hoogtepunt van de avond, de bekendmaking van het Boek van het jaar. Manon de Caluwé en Edwin Kaats kwamen als winnaar uit de bus met hun boek ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’. Tijdens zijn overwinningsspeech sprak een erg verraste Edwin Kaats zijn dankbaarheid uit aan de gasten.

Bekendmaking tijdens het Boek van het jaar diner
Omstreeks 17:00 uur druppelden de eerste gasten binnen met een aankomst op de rode loper en kregen zij een heerlijk glas bubbels uitgereikt waarna er gelegenheid was tot netwerken. Om 18:00 uur namen de gasten plaats aan de feestelijk gedekte tafels. Tussen de gangen door kregen de genomineerden de gelegenheid hun boek te pitchen. Na elke gang wisselden de aanwezige gasten van plek, waardoor iedereen de kans kreeg om met de genomineerden en elkaar in gesprek te gaan. Na de derde gang, verscheen juryvoorzitter Marguerithe de Man op het podium en werd de spanning in de zaal voelbaar. Wie zou dit jaar de titel Boek van het jaar krijgen? Al snel kwamen de verlossende woorden: Manon de Caluwé en Edwin Kaats kwamen als winnaar uit de bus met hun boek ‘Samenwerken aan maatschappelijke opgaven’.

Top 10 vakboeken
Dit jaar was voor het eerst de werkwijze anders dan voorgaande jaren. Via de boekvanhetjaar.ooa.nl website konden Ooa-leden en niet-leden zelf een boek aandragen voorzien van een motivatie. Hieruit werden 18 boeken door de jury genomineerd voor beoordeling. De boekenjury van de Ooa bestaat om een bijdrage te leveren aan de vakontwikkeling van de beroepsgroep. Dat maakt dat er met behulp van de uitgeverslijsten dit jaar opnieuw in totaal bijna 100 boeken zijn beoordeeld. “De kwaliteit van de aangedragen keuzes was hoog. Maar liefst zeven van de door de leden genomineerde boeken hebben de top 10 gehaald,” motiveert de jury. De jury bestaat uit: Ineke Duit, Els Oosthoek, Dick van Ginkel, Mariska van der Steege, Dick van Ginkel, Gérard Brockhoff, Martijn Jansen en Marguerithe de Man.

Ontwikkelingen
Als er één centraal thema is dat overal doorheen loopt, dan is het wel pijn, ongemak, gedoe en onbehagen. Wat verder opviel is dat meer en meer boeken goed geschreven zijn en mooi vormgegeven. De jury deelde ook nog wat tips: “We zijn er gecharmeerd van: een goede en ondersteunende aantrekkelijke vormgeving, overzichtelijke modellen en infographics, klare taal – die ook weer niet te amicaal en losjes is, een goede recente literatuurverantwoording, een boek dat is doordacht en doorleeft en tot slot een originele invalshoek.”

De winnaar: Samenwerken aan maatschappelijke opgaven
“De winnaar van dit jaar heeft een thema bij de kop gepakt dat niet nieuw is en zeker ook niet uniek. Sterker nog; we worstelen hier als samenleving al sinds de oudheid mee. Juist nu is dit thema actueler en relevanter dan ooit tevoren, lijkt het wel. Een van ons zei: we hebben als organisaties een leeg veld te vullen. We moeten herontdekken hoe we dit doen én hoe we dit goed doen. Misschien waren we er ooit beter in, deden we het natuurlijker, maar we zijn het ontleerd. Daarbij hebben we het over het samenwerken tussen private en publieke organisaties aan maatschappelijke opgaven,” aldus de jury.

Online workshops
Op 15 mei organiseert Sioo rond een aantal boeken uit de top 10 een online workshop. Meer informatie en aanmelden kan via: https://sioo.nl/opleiding/ooa-sioo-boek-van-het-jaar/

Lees hier het volledige juryrapport.

Foto’s Boek van het jaar diner
Benieuwd naar alle foto’s van dit geslaagde evenement? Je downloadt ze hier!

Bekijk de aftermovie

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen