Stilstaan om vooruit te gaan

Martijn Jansen

Onlangs zag ik op het journaal een beeld van een opstijgende helikopter waarbij het leek alsof de wieken stilstonden. En toch ging het toestel de lucht in. Die optische illusie ontstaat omdat de wieken zo snel draaien, dat onze ogen het niet meer helemaal kunnen volgen. Dus voor een buitenstaander lijkt het of iets stilstaat, maar feitelijk gaat het nog steeds enorm snel vooruit.

Het deed me denken aan mijn eerste periode als bestuurslid bij de Ooa.

Want je zou als buitenstaander zo maar de indruk kunnen krijgen dat alles even stilstaat bij de Orde na het presenteren van de uitkomsten van de innovation journey begin oktober. Terwijl het tegenovergestelde volgens mij het geval is. We nemen de tijd om vorm te geven aan een nieuwe Orde. Dat oogt van buitenaf bezien mogelijk als ‘stilstaan’ maar is van binnenuit bekeken een kwestie van keihard werken.

Er wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening. En tegelijkertijd blijven we ook de dingen doen die al zo gewaardeerd worden door onze leden. We hebben een geslaagde EHL achter de rug. En we zijn druk bezig met de voorbereiding van volgende evenementen. De nieuwe invulling van het Boek&Festival met 10 leesgroepen is een prachtig voorbeeld van hoe de innovation journey binnen de Orde ook praktisch een vertaling krijgt.

Wat oogt als stilstaan is vaak hard werken. Intervisie vormt daar een mooie illustratie van. Je neemt de tijd om stil te staan bij je eigen ontwikkeling, bij een werksituatie of vraagstuk in de praktijk. Ik gebruik het daarom ook graag als interventie in de opdrachten die ik doe.

Met alle ingezette vernieuwingen moeten we vooral niet vergeten dat we ook al veel gewaarde activiteiten hebben binnen de Ooa. Intervisie is er daar zeker één van, met jaarlijks ruim boven de 100 deelnemers. De deelnemers en begeleiders van de intervisiegroepen hebben natuurlijk al jaren laten zien dat het als adviseur belangrijk is om even tijd te nemen om ‘stil te staan’. Mijn eigen ervaring is dat er juist op zulke momenten heel veel gebeurt. En dat het enorm veel voortgang oplevert. Voor alle deelnemers aan de bijeenkomst. En vaak ook voor mij als begeleider. Gelukkig zien veel collega’s die meerwaarde ook, gezien het grote aantal inschrijvingen voor intervisie de afgelopen jaren.

Ik vind het mooi dat de werkgroep intervisie (desondanks?) ook continue bezig is om zich te vernieuwen en door te ontwikkelen. Onder meer door de inspiratie buiten onze eigen beroepsgroep te zoeken. Twee jaar geleden was dat nog bij de luchtvaart (piloten van vliegtuigen én helikopters). En ook dit jaar zijn ze er weer in geslaagd om een prachtige inspiratiedag op te zetten. Op 19 maart kunnen we leren van en met notarissen en advocaten. Ik twijfel er niet aan dat het een waardevolle en leerzame middag gaat worden voor de, nu al meer dan 50, leden die er bij zullen zijn.

Een mooi moment om met elkaar even stil te staan bij wat we goed doen en wat beter kan als adviseurs. En wellicht zelfs ook wel als Orde. Zodat we weer volgende stappen kunnen zetten met elkaar.  Want de ontwikkeling naar een nieuwe Ooa is nog niet af, maar we gaan zeker vooruit!

Word vandaag nog lid!

Lidmaatschap

Intervisie

Intervisie

Opleidingen

Opleidingen